Alfa City Europe > Новини > Новини > Права на чужденец с Виза Д в EС

Права на чужденец с Виза Д в EС


Visa D

Какво се случва, ако сте гражданин на страна членка на ЕС и се ожените/омъжите за чужденец, който не е гражданин на страна членка на ЕС и искате да пътувате из Европа? Съпругът/съпругата има право заедно с партньора си да посещава държавите от ЕС, без виза до 90 дни, като член на семейството на гражданин на ЕС по силата на Директива 2004/38/ЕО. В случая е без значение дали съпругът/съпругата има дългосрочна или друга виза за България. Той/тя има производно право на партньора пряко право на свободно движение в държавите от ЕС. Все пак горещо съветваме да се свържете с дипломатическото представителство в България на държавата, която искате да посетите (служителите на телефона говорят български) и да обсъдите намерението си. Това се налага, тъй като различните държави прилагат по различен начин директивата. Някои искат удостоверението за сключен граждански брак преведено на английски, други на езика говорим в държавата цел и т.н. При всички случаи, обаче, ако някои Ви уверяват, че нямате такова право (предвид, че все още не сме в Шенген, например), настоявайте и се позовавайте на посочената директива. Директивата е за свободно движение на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства и няма нищо общо с прилагането на Шенгенското споразумение.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Email this to someone